Съществува допълнителна опция за повишаване размера на социалните плащания, ако действието на Бюджет 2022 се удължи. Това заяви в

...
Съществува допълнителна опция за повишаване размера на социалните плащания, ако действието на Бюджет 2022 се удължи. Това заяви в
Коментари Харесай

Хасан Адемов: И без нов бюджет има възможност за скок на социалните плащания

Съществува допълнителна опция за повишаване размера на социалните заплащания, ако действието на Бюджет 2022 се удължи. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria бившият социален министър Хасан Адемов.

 
Има и една спомагателна алтернатива, при която има повишение на обществени заплащания. През 2022 година, до смяната, линията на беднотия беше 413 лв.. Служебният кабинет одобри тази линия на беднотия през 2023 година да бъде 504 лв.. От тази линия на беднотия, която от 1 януари ще бъде в действие, зависят обществените заплащания – хората с увреждания ще получават по-голяма поддръжка от страната, точно въз основата на този текст.
„ В Народното събрание, в обществената комисия беше признат план на закон за общественото подкрепяне, където обезпеченият най-малък приход, въз основата на който се пресмятат обществени помощи, се заменя с линията на беднотия. Ако този план се одобри, обществените заплащания към този момент ще бъдат с други размери, което е обезпечено в бюджета “, сподели още Адемов.

„ Има настоящи текстове в закона. Например в Кодекса за обществено обезпечаване има текст, който споделя, че от 1 юли всяка година се осъвременяват всички пенсии, отпуснато до края на миналата година, по така наречен швейцарско предписание – 50% от растежа на инфлацията о 50% от растежа на осигурителния приход. Автоматични механизми съществуват, различен е въпроса дали могат да се вкарат нови политики “, изясни някогашният обществен министър.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР